OPREMA ZA BILJAR


Biljar je izazovna igra, ali osnovna oprema je prilično jednostavna: biljarski stol, štap i kugle. Dodaci kao što su kiks i trokut dobrodošli su osnovnoj opremi, ali nisu nužni. Suvremeni stolovi mogu biti različitih dimenzija i dobro se uklapaju u sve prostore.

Različite dimenzije stolova omogućavaju lakšu i zabavniju igru početnicima. Zapamtite da je igraća površina uvijek manja od površine cijelog stola. No, nije toliko bitno koju veličinu stola dobijete, najbitnija je dužina štapa. Pri tome morate paziti da zidovi prostorije u kojoj ste smjestili biljar budu dovoljno udaljeni od stola kako biste imali dovoljno mjesta za igru.

ŠTAPOVI

Biljarski štapovi općenito su dugački 145 do 150 centimetara, a težina ima varira od 454 do 624 grama. Dobri igrači pretežno igraju štapom težine od 500 do 570 grama. Kada dobijete stol, najvjerojatnije ćete dobiti i par pouzdanih štapova. Dobro ih čuvajte jer upravo ti štapovi najviše odgovaraju Vašem stolu.

KUGLE

Biljarske kugle - crna kugla i petnaest kugli za igru napravljene su od odbačene fenolne smole, a zadnjih dvadesetak godina proizvode se i od plastike. Ipak, najbolji setovi biljarskih kugli napravljeni su od smole, specifični su po mnogočemu, te nude bolju igru.

Sve kugle, bez obzira od čega su napravljene, potrebno je često čistiti blagim abrazivnim sredstvom, a zatim ih ispolirati nježnom tkaninom.

Iznajmljivanje biljara